Ondernemen is teamsport

Heb je ook zo genoten van de grote sportevenementen deze zomer? Het EK-voetbal eindigde voor ons kikkerlandje veel te vroeg en onverwacht. De Olympische spelen begonnen door een aantal Corona-besmettingen juist heel teleurstellend, maar werden uiteindelijk toch een dáverend succes. Daar waar de sporters invloed hadden op het resultaat, namen ze die invloed dan ook maximaal. Geweldig om te zien natuurlijk, maar nóg leuker en leerzamer als je de paralellen gaat zien met jouw bedrijf of de organisatie waarvoor je werkt – en de lessen die je van onze topsporters kunt leren voor jouw eigen succes.

Duidelijk doel

Ook in het bedrijfsleven is het een bekend credo: Begin met het doel voor ogen. Geen enkele topsporter behaalt van vandaag op morgen zijn/haar topresultaten vanuit het niets. Ze hebben stuk voor stuk en gedurende een lange periode hard getraind en steeds weer hun tussentijdse doelen bijgesteld. Onderweg worden persoonlijke records verbroken en de lat wordt steeds hoger gelegd. Allemaal met dat éne, uiteindelijke doel voor ogen: Het erepodium en de gouden medaille. Zonder duidelijke missie, heldere visie en concrete strategie is het ook in het bedrijfsleven niet mogelijk om de beste resultaten te behalen.

Leiderschap

Hoe goed sporters ook zijn, over hoeveel natuurlijk talent ze ook mogen beschikken, of hoe krachtig hun doorzettingsvermogen ook is: De invloed van goede trainers en coaches is onomstreden. Zónder dit leiderschap is het een stuk lastiger, zo niet onmogelijk, voor topsporters om topprestaties neer te zetten. De coaches kennen hun sporters. Weten hoe hun pupillen optimaal presteren en hoe ze maximaal zijn te motiveren. De beste coaches staan ten dienste van de sporters en hún succes. Faciliterend leiderschap. We kennen allemaal de voorbeelden. Maar we weten ook: Een toptalent in het veld is zéker niet altijd en gegarandeerd die succesvolle trainer of coach. Daarvoor zijn heel andere talenten en eigenschappen van belang. Ook hier kennen we de voorbeelden (en uitzonderingen zoals Johan Cruijff bevestigen de regel). Het komt niet zelden voor dat die zeer succesvolle verkoper (m/v) toch niet die visionaire en succesvolle commercieel directeur blijkt te zijn, zoals iedereen had gehoopt en verwacht. En dat is jammer. Want dan levert een dergelijke wissel alleen maar verliezers op. En ongelukkige mensen.

Een groep is nog geen team

Wat het EK-voetbal weer eens heeft aangetoond, is dat een groep zeer talentvolle en internationaal succesvolle voetballers niet automatisch een fantastisch presterend team vormt. Zonder heldere strategie, goede opstelling van de talenten in het veld en de wil om samen te werken is er geen garantie voor succes. Samen werken is niet hetzelfde als samenwerken. Dat werd pijnlijk duidelijk bij de estafette-dames op de Olympische Spelen. Je kunt nóg zo fantastisch van start gaan, maar als je collega niet op juiste moment het stokje overneemt, hoe hárd je ook loopt, dan haalt het hele team de finish niet. Hoe anders was dat juist bij de estafette-heren. Een geweldige teamprestatie die maar weer eens bewijst dat een optimale samenwerking en maximale inspanning tot een fantastische vooruitgang tijdens de wedstrijd kan leiden. Sterker nog: Er werd maar weer eens bewezen dat degene die het stokje het laatst overneemt tóch nog een allesbepalende, positieve invloed kan hebben op het eindresultaat. Heel bemoedigend toch?! Wat overigens niets zegt over de prestaties van dames en heren in het algemeen, want daar hebben de hockey-dames ons juist weer laten zien hoe je in die sport tot een optimaal teamresultaat komt.

Goede faciliteiten en gereedschappen

Topsporter maken gebruik van trainingsfaciliteiten en de modernste technieken om hun prestaties te kunnen verbeteren. Ook jouw organisatie maakt gebruik van hulpmiddelen om efficiënter te kunnen samenwerken, betere resultaten te behalen en prestaties te verhogen.
Vast en zeker ook digitale hulpmiddelen zoals een boekhoudpakket, een planningssysteem of de bekende software om te kunnen presenteren en e-mailen.
Door de digitale ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben veel organisaties een grote en snelle inhaalslag gemaakt. Soms is eerst gedegen onderzoek gedaan en zijn vervolgens weloverwogen keuzes gemaakt. In het afgelopen jaar zijn door de pandemie vaak overhaaste keuzes gemaakt voor standaardoplossingen ‘omdat onze klant dit ook heeft’ of ‘omdat dit de marktleider is’. Met als gevolg dat de eigen medewerkers niet met de nieuwe en vaak complexe systemen om kunnen gaan, maar een heel klein deel van de beschikbare functionaliteit gebruikt wordt en het beheer van applicaties om specialistische en kostbare expertise vraagt. Je kunt de faciliteiten en gereedschappen wel beschikbaar stellen, maar daarmee komen de prestaties niet automatisch op topniveau.

Samenwerken is communiceren

Ondanks alle techniek bereik je doelen alleen samen. Het is en blijft mensenwerk. Samen met je team, met je leveranciers en met je klanten. Ondernemen is teamsport. Elke dag weer. Toch wordt binnen organisaties op het gebied van communicatie en samenwerken de afgelopen jaren niet of nauwelijks vooruitgang geboekt. “We proberen het al 20 jaar. Hoe kunnen we dat nu nog veranderen?”, horen we vaak. Het antwoord is niet zo moeilijk: 20 jaar geleden stond het internet nog in de kinderschoenen, bestonden er nog geen smartphones en tablets en waren er nog geen social media.
De tijden zijn veranderd. Communicatie is minstens even belangrijk geworden als het boekhoudpakket of het ERP-systeem, alleen dringt dat nog niet tot iedere organisatie door.
Je moet jouw medewerkers dus óók faciliteren op het gebied van communicatie. Als jouw organisatie bepaalde applicaties verbiedt maar geen goede en veilige alternatieven aanbiedt, dan vinden mensen vanuit de natuurlijke behoefte om te communiceren toch wel hun eigen weg – met allerlei App-groepjes en weglekkende (geheime) bedrijfsinformatie als gevolg.
Topprestaties ontstaan door efficiënte samenwerking. En efficiënte samenwerking begint bij communicatie. Zonder communicatie is geen samenwerking mogelijk.

Hoe ga jij jouw mensen meenemen?

Hopelijk heb je jouw accu tijdens de vakantie ook weer heerlijk kunnen opladen. En waarschijnlijk heb je allerlei nieuwe ideeën en inspiratie opgedaan waardoor jouw organisatie de tweede helft van dit jaar nóg succesvoller kan worden. Hoe zorg jij ervoor dat jouw medewerkers en collega’s worden geïnspireerd, geboeid en gebonden? Via een boodschap op het prikbord bij de koffieautomaat? Via een e-mailtje? Of middels een geprinte nieuwsbrief bij de personeelsuitgang? Dat kan beter!
Jouw organisatie verdient het om leuk en geïnspireerd samen te werken, het beste uit de mensen te halen en zo sámen topprestaties neer te zetten. Juist nu veel organisaties over gaan naar een hybride vorm – waarbij mensen niet altijd meer standaard fysiek aanwezig zijn.
Hoe? Met comvay360! Een nieuw en uniek communicatieplatform voor interne en externe communicatie: Wij hebben ons tot doel gesteld om organisaties de juiste oplossingen te bieden waarmee medewerkers dagelijks optimaal kunnen communiceren met collega’s, leveranciers en klanten. Om zo informatie via talloze kanalen te kunnen delen. En om daarmee leuker en beter met elkaar te kunnen samenwerken. Daarvoor ontwikkelden we allerlei intuïtieve digitale tools die we hebben samengebracht in het platform comvay360.
Ontdek zelf hoe comvay360 jouw organisatie gaat helpen om samen en met veel plezier tot topprestaties te komen!